17 septembra 2006

aktuálna dilema

_gýč je jedným z mojich obľúbencov. Používam ho aj tam, kde nie je potrebný. Farbisté fasády, zatočené oblúčiky rozvíjajúce sa do ďalších oblúčikov, ktoré sa napájajú na ďalšie, až kým nevytvoria ležatú osmičku. Predlžovanie už dlhého ma fascinuje. Hádzanie zaužívaných klišé, očakávateľných metafor mi robí radosť. Všetko je tak, ako má byť, aj keď už bolo vyjadrené n-krát.

_páčia sa mi však aj oceľové konštrukcie neurčitej sivomodrej farby (preto oceľové, nielen materiálovo, ale aj farebne). Vypĺňa ich vyleštené matné sklo, ktoré neprepúšťa dovnútra svetlo a radšej ho odráža do miesta vzniku, z ktorého sa vyžiari naspäť a znova sa odrazí, až kým sa nemusí použiť už použitá spiaca osmička. Chlad, ktorý vyžarujú a strohosť vyhladená až k Medúlle sú úchvatné.

_nekonečno, časová slučka a večné opakovanie bez konca sa mi zdá famózne. Zapliesť sa do nikdy nekončiaceho kruhu nočných môr nie je síce veľmi vzrušujúci nápad a prežívanie vlastnej smrti až do konca vesmíru nie je tiež veľmi lákavé, ale myšlienka nekonečnej slučky má v sebe niečo okúzľujúce. Určite lepšie, než sa nakaziť myxomatózou, či trpieť narkolepsiou.

_večnosť je síce v okruhu môjho interesu, ale viem, že nikdy neskĺzne do nesúcna, preto sa môžem teraz cez dve nepríjemné choroby premostiť k základnej dileme. Pokračovať v gýčovitosti, či vrhnúť sa k chladnej strohej ocelovosti a obetovať bludný kruh zlatistých farieb mrazivej vecnosti?

Žiadne komentáre: