25 apríla 2006

zomrieť

zomrieť

_žiť ďalej ako niekto iný. Zmeniť telo, vytvoriť nové spomienky, myslieť iným spôsobom. No uchovať si aspoň kúsok toho malého Ja, ktoré bude neustále v kútiku duše sledovať všetko. A dá vedieť, aby chyby už zažité, prekážky nikdy neprekonané, sa už neopakovali. Temnotou obklopená informácia varujúca pred opakovaním toho nesprávneho.

_žiť niekde inde. Vymeniť priateľov tak milovaných a potrebných, zaprieť rodičov, darcov života, ktorým patrí celá vďaka a polovica srdca, opustiť všetko nadobudnuté a ľúbené. Pretrhnúť všetky putá, odstrániť smútok za nimi a začať znova. Nájsť si rodičov, získať priateľov, zabezpečiť nové predmety, hoc neživé, ale dôležité.

_vychutnávať si svoju smrť znova a opäť. Cítiť krv, ktorá už nikdy nebude striekať, či rinúť sa ako živému, cítiť ju, ako tuhne, mrzne a už nikdy sa neroztopí. Užívať si odumieranie buniek sivej kôry, ktoré ničia všetky spomienky, tie, ktoré už nebudú hnevať po dokonalosti bažiacu márnosť, bunky, ktoré zosivejú a ich jadrá prestanú vykonávať svoju funkciu.

_ponárať sa do spánku. Vchádzať s bolesťou, prežívajúc agóniu a extázu, očakávajúc svetlom rozžiarený tunel a spoznajúc temnotu a nudnú ničomnosť smrti, oslobodenia sa od pozemského, ukončenia tej smiešne malej hŕstky zažitého šťastia.

_zomrieť potichu, tak, aby to nikto nezistil. Tým, ktorí by plakali, vymazať spomienky na mŕtveho, ušetriac ich od bolesti, ochrániac ich pred smútkom. Zmeniť ich pamäť a zomierať s pocitom nepotrebnosti a zbytočnosti, nepovšimnutosti a pokoja.

_zomrieť a znova sa narodiť. ako niekto iný.

8 komentárov:

A 106 povedal(a)...

a v novom živote držať oči otvorené. Skúsiť neprehliadnuť tie drobné signály, ktoré nám pomôžu nezamotať sa znovu do starých schém.
Nájsť si svojich ľudí, svoje myšlienky a vieru...

Stephen Woolf povedal(a)...

nechať sa viesť vlastnou intuíciou a nestráviť toľko hodín zbytočným premýšľaním, ako v tom živote pred smrťou.

A 106 povedal(a)...

ano, to skúšam. Niekedy tomu hovorím intuícia, niekedy signály. Snažím sa nestratiť.

Jara Hribiková povedal(a)...

...hlavne pochopiť...
Zbytočne nám bude narodiť sa v inom tele, keď životmi preplávame bez poznania.

Stephen Woolf povedal(a)...

bubu - najprv treba spoznať svoje vnútro a porozumieť mu
až potom môžeme začať študovať okolitý svet a celkovo život

106 - občas to ale môže byť zavádzajúce

A 106 povedal(a)...

Samozrejme, a aj je!
A chce to dost odvahy a pokory, vratit sa z nespravnej cesty naspat a skusit to znovu.
Ja uz som sa teda velakrat mylila.

germa povedal(a)...

páni, tebe to "píše" - parádne čítanie.

ostrovanka povedal(a)...

ale ved to sa stane kazdemu z nas, to sa nam deje... vzdy odznovu...