18 júna 2006

prší

_leje ako z krhly. Nemám rád zaužívané slovné spojenia používané mnohými generáciami predo mnou. Ani nemusím odôvodňovať, že je maximálne používané a takzvane ošúchané častým hovorením. Stratilo tým všetok šmrnc, ktorý možno kedysi malo a dnes je už fuč a ostal len ten význam, ktorý je síce pre niekoho trocha romantický, ale vo všeobecnosti mierne stupídne vyjadrený. Veď stačí si predstaviť krhlu a ten tenký prúd vody dlho ležiacej na jej zhrdzavenom dne, ktorá je už sčasti pokazená, zbavená všetkej čerstvosti. Ostal tam len taký zeleno hnedý kalný humus poznačený množstvom poletujúcich múch v záhrade, kde bola krhla položená, možno odložená nejakým nezaujímavým mužom v montérkach, ktorý ju používa raz za čas, keď sa odhodlá zohnúť sa nad divo rastúce jahody, poliať ich, aby ich mohol zmraziť a v zime sa vystatovať pred svojou rodinou z mesta, že jemu, dedinskému človeku, ostala ešte nejaká úroda, ktorú si nemusel za drahé peniaze kupovať v nejakom hypermarkete umiestnenom v preplnenom nákupnom centre plnom mnohých vôní, aj pachov a ľudí náhliacich sa za svojím nejasným a banálnym cieľom.
_a takáto má byť tá krhla, z ktorej padá také množstvo vody na zem, vytvára množstvá bariniek, niekedy až celých jazier, do ktorých keď stúpime omylom, vytvoreným buď nepozornosťou spôsobenou iným vonkajším rozptýlením, alebo v noci slabým osvetlením, keď nie je vidieť ani pod nohy, lebo všetko sa zdá čierne a lesklé a nie je vôbec vidieť kam stúpame a preto je treba zvažovať každý krok, kam ho umiestniť a s akou intenzitou, tak sa nám tá voda, ktorá sa vyliala akože z krhly, dostane do topánok, omočí ponožky a na pokožke chodidla vytvorí nepríjemný pocit mokrého chladu, akoby nás niekto išiel topiť v jazierku, v ktorom plávajú lenivé kapre sem – a tam, plnom nechutne ťahajúcich sa a mierne nahnitých, zeleno – hnedých chalúh a hnedo - sivej špinavej vody, zhlboka sa nadýchneme a musíme prežiť ten nepríjemný pocit na chodidle a čo najrýchlejšie sa ponáhľať domov, aby sme si vymenili všetko mokré a dali sa do suchého, lebo treba predchádzať teplom a suchom všetkým možným chorobám, ktoré môžu riadne donič to krehké ľudské telo, v tomto našom imaginárnom prípade.
_tak teda, vonku prší, nie ako z krhly. Predstavme si obrovský bazén, aké bývajú na plavárňach plných ľudí, z ktorých niektorí sa prišli iba počľapkať vo vode, lebo im nestačí ich malá vaňa v panelákovom byte, pretože tí s vírivkou idú radšej na masáže, ďalej sú tam rôzne postavičky so sklonmi k exhibicionizmu, ktorý mi je mierne nesympatický, potrebujú predvádzať svoje telo, ktoré v ich prípade nie je až také úžasné ako si sami myslia, pretŕčajú sa a vystatujú sa ním, ďalej sú to tí, ktorým sa nechcelo ísť do fitnes centra, ale majú zámer mierne zhodiť, alebo spevniť svalstvo, tak sa vybrali na plaváreň, že si riadne pošportujú, vybijú a nabijú svoju energiu, mierne si pochlórujú telo.
_vráťme sa však radšej k tomu bazénu plnému vody, lebo ľudia v tomto prípade nie sú veľmi zaujímaví, aj keď musím povedať, že ľudia ma mnohokrát veľmi zaujímajú, ale toto nie je ten správny čas písať o tom a rozoberať túto tematiku nehodiacu sa k hlavnej myšlienke. Ľudia už odišli, je večer a oni, po celodennej namáhavej fyzickej práci na plavárni, išli do reštaurácií, pubov, alebo sledovať nejakú neveľmi zaujímavú show v telke a bazén je prázdny. Je pomerne šťastný, že hladinu má už konečne vyrovnanú a nerušenú všelikým ničiacim jeho náladu. Ďalej si predstavme, že je tu množstvo kanálikov a hadíc, ktoré mu dopĺňajú a neustále vymieňajú vodu. Dno sa preborí a všetka voda sa začne liať dolu. Ale tento priestor neostane po určitom čase, keď mala byť všetka voda vyliata na zem, prázdny, lebo sme si ho zabezpečili množstvom tých malý gumených a spoľahlivých hadíc a dopredu vyhĺbených a plechom ohraničených kanálikov, neustále dopĺňajúcich obsah tohto ,v tomto prípade dôležitého (inak dosť zničeného) bazéna. Neustále z nich strieka voda silným prúdom, ktorá sa už tuto dole zorpŕchava na množstvo malých krásnych chladných priesvitných zmysly dráždiacich kvapiek.
_lejú sa na zem, občas sa vplyvom nízkej teploty spájajú do kociek, hranolov, rovnobežníkov a iných geometrických telies, ktorých presný objem sa nedá vyjadriť vzorcom, keďže príroda sa rozhoduje sama podľa seba a nepotrebuje dodržiavať presné rozmery stanovené kadejakými pseudoodborníkmi na vedy geometrické a všeobecne sú nazývané krúpami. Padajú a zámerne vytvárajú dojem ohrozovania ľudí, ktorí sa snažia pred nimi skryť, či už rýchlou chôdzou, ktorá ich čo najrýchlejšie dostane domov, alebo do otvorených vchodoch, ktoré ich ochránia. Ďalší „friško“ bežia do dopravných prostriedkov, ktoré sú preplnené a z dáždnikov tam kvapká na podlahu voda, ktorá sa zmiešava so špinou z topánok a vytvára nechutnú hnedú tekutinu, ktorá vás láka nestúpiť do nej. Padajú a padajú, pretekajú, ktorá bude väčšia, ktorá rýchlejšie dopadne, ktorá narazí do tamtoho okna, ktoré sa zdá byť mimo ich dopadovej dráhy a možného uhla.
_takto dnes prší.

7 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

pomaly prestava...dokvapkava a nad Slovnaftom je duha.

Stephen Woolf povedal(a)...

malo ešte aspoň chvíľu, aby bol aktuálny :)

Vaso povedal(a)...

:) To sa mi tak páčilo, že to ani smajlami neviem vyjadriť, a nie to ešte slovne.. Takže len: :)

Stephen Woolf povedal(a)...

Vašo :) thnxx

Anonymný povedal(a)...

u nás včera pršali ľadové guličky, len sa s nimi nedalo hrať, boli príliš studené:o)

w-abt povedal(a)...

Leje ako z krhly - príjemná predstava v tejto horúčave, milé slovné spojenie.

Stephen Woolf povedal(a)...

germa - to je smolča :)
wabt - dobré je mať fľašu s rozstrekovačom, a jemne sa ňou striekať ako tráva v parkoch :)